A hiperaktivitás és az alvás
2019. január 03. írta: Boér Zsuzsa

A hiperaktivitás és az alvás

Egy átlagos család estére elérkezik a béke szigetére. Közösen megvacsoráznak, tisztálkodnak és lefekszenek aludni. Pihennek és pihennek. Nem így az ADHD-s gyereket nevelő család. Rájuk újabb és újabb megpróbáltatások várnak, nemcsak az ADHD-s gyerekre, az egész családra. Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas sorok következnek!

116hiperaktiv1.jpg

Azoknak a hiperaktív gyermekeknek, akiket ismerek, jellemzően alvásproblémáik is vannak. Általában nem szeretnek aludni. A délutáni alvásról nagyon korán leszoknak. A kényszerhelyzetek, mint például az óvodai kötelező csendespihenő, valóságos tortúra a számukra. Mivel mindenképpen le kell feküdniük, megteszik, de vérmérsékletük szerint vagy ébren, unatkozva húzzák ki valahogy az ébresztőig vagy magukat szórakoztatják el, csendben, a többieket nem zavarva. A legrosszabb esetben a társaikat is szórakoztatják (hangosan beszélnek magukban, szólítgatják társaikat, folyamatosan izegnek-mozognak, többször kikéredzkednek WC-re, majd elfelejtenek visszamenni, mert eltéríti őket az első izgalmasabbnak ígérkező inger). Esetleg ki-be járkálva  változtatják rémálommá az óvónők és dadus nénik számára a csendespihenő idejét.

116hiperaktiv3.jpg

Este nagyon pörögnek, nem jellemző rájuk a „fokozatosan megnyugszunk, levezetünk, elalszunk” elve. Gyakori jelenség az, hogy a gyerekek addig pörögnek, amíg bírnak, utána hirtelen elalszanak, „kimerülten összerogynak”. Nem mossák meg a fogukat, nem veszik fel a pizsamájukat, ott alszak el, ahol éppen vannak, úgy, ahogyan éppen vannak. A szülők álmukban vetkőztetik le a gyerekeiket és adják fel rájuk a pizsamát, ölben viszik őket az ágyba. Nagyon sokszor nem ott ébrednek fel, ahol elalszanak. Gyakoriak az elalvás előtti hisztik, a kiborulások. Ez nemcsak a gyerekre és az őt éppen megnyugtatni igyekező szülőre van negatív hatással, a hatás az egész családra kigyűrűzik. Előbb-utóbb mindenki enerválttá válik a családban, pláne, ha az ADHD-snak diagnosztizált gyermeken kívül van még hasonló idegrendszeri karakter a családban – ami sajnos gyakran előfordul.

Amilyen későn alszanak el az ADHD-s gyermekek, olyan hamar ébrednek is fel, gyakran hajnalban 5-6 óra körül. Mivel magukban nem nagyon játszanak, vagy vannak el csak úgy, ezért hamar felébresztik a családtagjaikat, a testvért, a szülőt. Az még a jobbik eset, ha a gyermek fogja magát, befekszik a szülei mellé az ágyba és csendesen visszaalszik. Bár azért az már mindenképpen elgondolkodtató jelenség, ha a 10 évnél idősebb, 40-es lábú gyermek teszi mindezt.

116hiperaktiv2.jpg

Korábban a szülők leültették a tévé elé a gyermeket, és ezzel nyertek maguknak 1-2 órás továbbalvást a hétvégén. Ma már nem ritka, és egyre általánosabb, hogy a gyermekek a saját virtuális valóságukban keresnek menedéket hajnalban. Azaz a tabletjükhöz, számítógépükhöz nyúlnak, vagy egyéb elektronikus játékkal szórakoztatják el magukat (PS4, Xbox stb.).

El lehet képzelni azt a gyereket, aki úgy érkezik reggel a suliba, hogy előtte 2-3 órát Fortnite-ozott. Először is, reggel 8-9 órára már elfárad, és mikor meghallja a zöld moszatokról regélő tanárt bioszórán, vagy ne adj isten a másodfokú egyenleteket, rosszabb esetben egyből elalszik, jobb esetben tágra nyílt szemmel álmodozik (a korábbi játékról vagy arról, hogy mit is fog majd délután csinálni). A legrosszabb, amikor az ADHS-s gyermek kiborul, és nyílt konfliktusba keveredik valamelyik embertársával, legyen az tanár vagy diák. A fáradtság, az irritabilitás (ingerlékenység) miatt nem tudja jól felmérni a társ reakcióját, az adott (veszély)helyzetet és túlzottan reagál.

116hiperaktiv4.jpg

Mindenki, aki ilyen gyermekekkel foglalkozott, vagy a szülők, vagy aki iskolában dolgozik, vagy aki saját magára ismer, most jól el tudja képzelni a helyzetet. És a gyermeknek ugye még helyt kell állnia 16-17 óráig az iskolában.

Az egyre inkább emelkedő életszínvonal lehetővé teszi, hogy az akár többgyermekes család minden tagja külön szobában élje az életét. Így fordulhat elő, hogy a már kamaszodó gyermekek nemcsak suli után egész lefekvésig, és ébredéstől iskoláig játszanak elektronikus játékokkal, hanem éjszaka is, amíg bírják. Ha a szülők elkobozzák a játékaikat, akkor filmnézéssel szórakoztatják magukat éjjel 1-2 óráig, a szülők tudtán kívül, persze. Vagy a szülők tudtával.

116hiperaktiv6.jpg

Gyakran a szülők maguk hozzák fel ellenérvként, mikor a szakember szembesíti őket, hogy gyermekük figyelemzavaros: „Dehogyis, rosszul tetszik tudni, az én gyermekem órákig képes Xboxozni, hogy lenne már az. Csak unalmas az iskola, nem jó a tanár stb.”

Az ADHD-s gyermekek egy része alvászavarban is szenvedhet. Ilyenre konkrét példa az alvajárás, amikor a gyermek alvás során, anélkül, hogy felébredne, ébernek tűnően cselekszik (eszik, iszik, ide-oda járkál stb.). Gyermekkorban általában az idegrendszer éretlensége okozza a problémát, de a stressz, a szorongás, az alváshiány és a fáradság mind okozhatják. Ez nem egy veszélytelen cselekvési forma. Tudok olyanról, aki álmában lefejelte a szobájában lévő vitrint, és megvágta önmagát (szerencsére nem súlyosan). A gyermek semmire nem emlékezett a történésből, akkor ébredt csupán fel, amikor az édesanyja fertőtlenítette a sérüléseit, és csípett a fertőtlenítő.

116hiperaktiv5.jpg

A folytatásban, hamarosan:

Ötletek ADHD-s gyermekek szüleinek (de tanárok is nyugodtan olvashatják).

Ötletek tanároknak (de szülők is nyugodtan elolvashatják) – Mik segíthetik egy ADHD-s gyermek mindennapjait?

 

Jelöld be, hogy értesülj az újabb cikkekről:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr2814532454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása