Állatok a logopédusnál – játék
2020. május 16. írta: Boér Zsuzsa

Állatok a logopédusnál – játék

allatok-logopedusnal.jpg

Kinek ajánlom ezt a játékot? – Nyelvi zavart mutató óvodásoknak.

Mit fejleszt ez a játék? – Szótagsorrend, fonológiai tudatosság, szókincs (receptív, expresszív), nyelvi kreativitás, előkészíti az olvasást.

Megfigyeltem, hogy a jó nyelvi készséggel rendelkező gyermekek óvoda nagycsoportban elkezdenek játszani a szavakkal, csak úgy, önmaguk szórakoztatására. Nem létező szavakat találnak ki, létező szavakat ízekre szednek (szétbontják, összerakják), kicsit nagyobbak megfordítják a szavakat. Nagy örömöt okozva ezzel maguknak, nagyokat kacagnak, vicces szavakkal bombázzák a környezetüket. Tulajdonképpen így ismerkednek meg, önfejlesztés formájában az anyanyelvük struktúrájával, hangzásával. Mivel a kezdeményezés maguktól jön, ezért nagy a motivációjuk.

Azok a gyermekek, akik különböző nyelvi szinteken mutatnak zavart, kimaradnak ezekből az öngerjesztett folyamatokból. Érthető, hiszen a nehézségek elveszik a kedvüket a próbálkozásoktól. Igen ám, de a nyelvfejlődésüknek, ha lehet mondani, még inkább szüksége lenne ezekre a játékokra.

Mit lehet ilyenkor tenni? Pótolni kell ezeket, bele kell csempészni a fejlesztésükbe, az otthoni játékukba. Nem frusztrálni kell őket, ha nagyon sikertelenek, de nem feledni, újra elővenni, és újra meg kell kínálni őket a játékos feladatokkal!

Szószedet:

Nevükben két szótagot tartalmazó állatok:

zsiráf, zebra, majom, tigris, delfin, tukán, kutya, lajhár, panda

Nevükben három szótagot tartalmazó állatok:

papagáj, koala, kenguru, katica, krokodil, elefánt, oroszlán, gorilla, víziló

A játék menete:

Az állatok logopédushoz mennek. Egyenként bemutatkoznak, de zavarukban mindegyik elvéti a nevét, összegabalyodik a nyelvük.  Neked kell kitalálnod, hogy éppen kinek a neve hangzott el!

Elsőként a középső csoportos ovisok mutatkoznak be:

ráfzsi, razeb, jomma, ristig, findel, kántu, tyaku, hárlaj, dapan

Most te vagy a logopédus, neked kell felismerned, kinek a neve hangzott el!

allatok-2szt.jpg

A középső csoportos állatokat követik a nagycsoportosok, azaz a nagy óvodások. A logopédusnak kezdetben nagyon nehezen állt rá a füle, mit is mondanak a kisállatok, de szerintem már belejött, és a továbbiakban nem fog nehézséget okozni.

pagájpa, akola, ruguken, ticaka, kokrodil, fántele, lánorosz, lagoril, loziví

allatok-3szt.jpg

A játékhoz tartozó kiegészítés:

  1. Az állatok képeit a szótagszámuk alapján 2 vagy 3 részre vágjuk, azoknak a gyerekeknek, akiknek ez a játék nehéznek bizonyul.

"Tapsold le az állatok nevét! Rakd is össze a képét! Mit mondtál az első tapsra? Hát a másodikra? Most rakd le a képeket másik sorrendben, próbáld úgy is kimondani a nevét!"

Példa:

MAJOM, JOM-MA

allatok-majom.jpg

  1. Most hibrid állatokat készítünk

Rakd össze a zebra fejét a tigris popsijával! Mi lehet a neve ennek a furcsa hibrid állatnak?

allatok-zebris.jpg

"Úgy van, ZEB-RIS! Ki tudsz találni te is hasonló hibrid állatokat! Lássuk!"

Játékkészítés technikai folyamata:

Az állatok képeit én színesben nyomtatom ki, laminálom és kivágom.

Az állatképek letölthető gyűjteménye

A képek forrása: http://clipart-library.com

Jelöld be, hogy értesülj az újabb cikkekről:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://logopedia-mindenkinek.blog.hu/api/trackback/id/tr10015700852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása